Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru, výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡
Potrebujeme:
⦁ 250g jačmenných kŕup⦁ 1ks menšiu cuketu
⦁ 1/2 póru
⦁ 1/4 zeleru
⦁ 1 lyžica kokosového oleja
⦁ kúsok masla
⦁ morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti
Postup:
- Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou.
- Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu a dusíme kým zeleninka nezmäkne. Následne odstavíme zo sporáka.
- Asi po 40-45 minútach by mali byť krúpky mäkké, vtedy necháme odpariť vodu a pridáme štipku šafránu (stačí ozaj len štipka asi 5 strúžlikov - šafrán je naozaj veľmi aromatický). Šafrán dodá nie len vôňu ale aj krásnu žltú farbu.
- Krúpky presypeme k zeleninovej zmesy a pridáme kúsok masla. Poriadne premiešame, maslo sa nám rozpustí a vytvorí nám krémovú konzistenciu.
- K zelenému krúpkotu sa skvele hodí surová nastrúhaná cvikla, ale kľudne si môžete spraviť aj nejaký zeleninový šalátik. Dobrú chuť!
Viac o jačmenných krúpkach tu: http://www.peknetelo.eu/zdrave-potraviny/jacmenne-krupy/
Komentáre
Zverejnenie komentára