Preskočiť na hlavný obsah

Zelené krupoto

Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru, výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡

Potrebujeme:

250g jačmenných kŕup
1ks menšiu cuketu
1/2 póru
1/4 zeleru
1 lyžica kokosového oleja
kúsok masla
morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti

Postup: 

  1. Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou. 
  2. Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu a dusíme kým zeleninka nezmäkne. Následne odstavíme zo sporáka.
  3. Asi po 40-45 minútach by mali byť krúpky mäkké, vtedy necháme odpariť vodu a pridáme štipku šafránu (stačí ozaj len štipka asi 5 strúžlikov - šafrán je naozaj veľmi aromatický). Šafrán dodá nie len vôňu ale aj krásnu žltú farbu. 
  4. Krúpky presypeme k zeleninovej zmesy a pridáme kúsok masla. Poriadne premiešame, maslo sa nám rozpustí a vytvorí nám krémovú konzistenciu. 
  5. K zelenému krúpkotu sa skvele hodí surová nastrúhaná cvikla, ale kľudne si môžete spraviť aj nejaký zeleninový šalátik. Dobrú chuť! 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cviklové kofty

Inšpiráciou ku všetkým tipom placiek, placičiek a zeleninových koftičiek bola a stále je moja obľúbená reštaurácia - Govinda . Je to miesto, kde je obedovať pre mňa vždy zážitkom a neskutočnou inšpiráciou. Tieto kofty som preto musela zaradiť do jedálnička a aj keď nemám originálny recept, chutia takmer ma nerozoznanie od tých "govindových". Navyše sú nenáročné na prípravu aj na suroviny. Preto dúfam, že si ich zamilujete tak ako ja. ♡ Na 6-7 ks potrebujeme: 1 veľkú cviklu 1 vajíčko 3 lyžice mletých ovsených vločiek 1 kopcom lyžica hladkej špaldovej múky soľ čierne mleté korenie mletá rasca ( určite ju nevynechajte, kofty tak nadobudnú svoju špecifickú chuť ) kokosový olej Postup: Cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky a dáme ju variť do osolenej vriacej vody. Asi tak po 40minútkach, keď je cvikla už mäkká, odstavíme ju zo sporáka, scedíme prebytočnú vodu a počkáme kým vychladne.  Cviklu nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Pridáme ostatné sur...

Smotanové linguine

Dnes Vám prinášam tip na superrýchlu večeru.  Cestoviny...jednoduché na prípravu...už len obmieňať omáčky a máme neskutočné množstvo rôznych receptov. Dnes si pripravíme smotanovú omáčku dochutenú muškátovým orieškom, ktorý blahodárne pôsobí na náš tráviaci systém: podporuje chuť k jedlu, trávenie a dokonca zmierňuje nadúvanie. K takémuto druhu omáčky sa mi najviac hodili linguine (v taliančine ,,jazýčky´´). Sú to cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú širšie špagety. M ôžete však použiť aj iný druh cestovín - podľa vašej chuti, či špajzkových zásob . ♡ Na 2 porcie potrebujeme: 1/2 balíčka linguine (široké špagety) 1 petržlen 1 menšiu cibuľu  1 lyžica kokosového oleja 1 lactofree smotanu na varenie 15 dkg kvalitnej čerstvej morčacej šunky soľ, čierne mleté korenie štipku muškátového orieška (asi 1/4 lyžičky) Postup: Linguine si uvaríme podľa návodu na obale. Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Keď je cibuľka spražená,  pridáme nadrobn...