Preskočiť na hlavný obsah

Cviklové kofty


Inšpiráciou ku všetkým tipom placiek, placičiek a zeleninových koftičiek bola a stále je moja obľúbená reštaurácia - Govinda. Je to miesto, kde je obedovať pre mňa vždy zážitkom a neskutočnou inšpiráciou. Tieto kofty som preto musela zaradiť do jedálnička a aj keď nemám originálny recept, chutia takmer ma nerozoznanie od tých "govindových". Navyše sú nenáročné na prípravu aj na suroviny. Preto dúfam, že si ich zamilujete tak ako ja. ♡

Na 6-7 ks potrebujeme:

  • 1 veľkú cviklu
  • 1 vajíčko
  • 3 lyžice mletých ovsených vločiek
  • 1 kopcom lyžica hladkej špaldovej múky
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • mletá rasca (určite ju nevynechajte, kofty tak nadobudnú svoju špecifickú chuť)
  • kokosový olej

Postup:

  1. Cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky a dáme ju variť do osolenej vriacej vody. Asi tak po 40minútkach, keď je cvikla už mäkká, odstavíme ju zo sporáka, scedíme prebytočnú vodu a počkáme kým vychladne. 
  2. Cviklu nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Pridáme ostatné suroviny a poriadne premiešame. Mala by nám vzniknúť konzistencia, ako na placky alebo fašírky.
  3. Na panvicu dáme rozohriať lyžicu kokosového oleja, na ktorom vyprážame kofty z oboch strán (približne 5minút z každej strany). 
K plackám sa najviac hodí bulgur alebo ryža a nejaký šťavnatý šalátik. Ja som si tentokrát pochutila na zelerovo-jablkovom. :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Zelené krupoto

Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru,  výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡ Potrebujeme: ⦁ 250g jačmenných kŕup ⦁ 1ks menšiu cuketu ⦁ 1/2 póru ⦁ 1/4 zeleru ⦁ 1 lyžica kokosového oleja ⦁ kúsok masla ⦁ morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti Postup:  Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou.  Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu ...

Smotanové linguine

Dnes Vám prinášam tip na superrýchlu večeru.  Cestoviny...jednoduché na prípravu...už len obmieňať omáčky a máme neskutočné množstvo rôznych receptov. Dnes si pripravíme smotanovú omáčku dochutenú muškátovým orieškom, ktorý blahodárne pôsobí na náš tráviaci systém: podporuje chuť k jedlu, trávenie a dokonca zmierňuje nadúvanie. K takémuto druhu omáčky sa mi najviac hodili linguine (v taliančine ,,jazýčky´´). Sú to cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú širšie špagety. M ôžete však použiť aj iný druh cestovín - podľa vašej chuti, či špajzkových zásob . ♡ Na 2 porcie potrebujeme: 1/2 balíčka linguine (široké špagety) 1 petržlen 1 menšiu cibuľu  1 lyžica kokosového oleja 1 lactofree smotanu na varenie 15 dkg kvalitnej čerstvej morčacej šunky soľ, čierne mleté korenie štipku muškátového orieška (asi 1/4 lyžičky) Postup: Linguine si uvaríme podľa návodu na obale. Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Keď je cibuľka spražená,  pridáme nadrobn...