Preskočiť na hlavný obsah

Falafel

Falafel, cícerové guličky, je tradičný arabský pokrm. Dá sa jesť na veľa spôsobov. Arabi ich jedia v pitachlebe, v tortilla plackách, s humusom, so šalátom, či len tak s dipom. Nakoľko neobsahujú lepok, radia sa k potravinám vhodným aj pre celiatikov. A čo sa týka nás histaminikov, v zoznamoch HIT potravín je niekde cícer označený za nevhodný, inde však ako povolený. Musíte teda vyskúšať sami na sebe. Nemôžeme predsa  jesť stále monotónne a preto si treba skúsiť obzvláštniť jedálniček. 

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky sušeného cíceru
  • 1-2 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti)
  • 1/2 cibule (alebo jednu malú)
  • 1 až 2 lyžice kukuričnej stúhanky
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku morskej soli
  • petržlenovú vňať (ak nemáme čerstvú tak 1lyžičku sušenej)
  • 1/3 lyžičky drvenej rasce
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Cícer prepláchneme a na noc ho necháme namočený v čistej vode. Vodu som asi 2 krát vymenila (tesne pred tým ako som šla spať a potom skoro ráno).
  2. Cícer si pred prípravou ešte raz prepláchneme a uvaríme vo vode (cca 50-60minút). Ak je cícer mäkký zlejeme vodu (vodu však nevylievame! - využijeme ju neskôr ak by bola zmes na guľky príliš tuhá alebo z vody jednoducho spravíme polievku). Uvarený cícer dáme do mixéra a rozmixujeme (nemusí byť rozmixovaný úplne celý - ja nechávam aj malé kúsky cíceru).
  3. K rozmixovanému cíceru pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Poriadne premiešame a pridáme soľ, korenie, rascu, petržlenovú vňaťku, vajíčko, kukuričnú strúhanku a vypracujeme zmes (mne osobne sa zmes najlepšie vypracováva ručne, ale môžeme použiť aj varešku alebo kuch. robota).
  4. Zmes by mala byť lepivá aby sme z nej vedeli tvarovať guličky ( ak je príliš riedka pridáme strúhanku, ak príliš tuhá pridáme trocha vody, v ktorej sme ho varili). Zo zmesi následne tvarujeme guľky (z tohto množstva vyjde cca 18ks).
  5. Guľky môžeme vypražiť na oleji (budú síce chrumkavejšie), ale kto má rád zdravšiu verziu (ako ja ☺) dáme si ich na pekáčik, pokvapkáme olejom a šup s nimi do rozohriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút. 
  6. Falafel môžeme servírovať na mnoho spôsobov. Ja som si k nemu spravila opekané zemiačky a tzaziky díp...to bola mňamka!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cviklové kofty

Inšpiráciou ku všetkým tipom placiek, placičiek a zeleninových koftičiek bola a stále je moja obľúbená reštaurácia - Govinda . Je to miesto, kde je obedovať pre mňa vždy zážitkom a neskutočnou inšpiráciou. Tieto kofty som preto musela zaradiť do jedálnička a aj keď nemám originálny recept, chutia takmer ma nerozoznanie od tých "govindových". Navyše sú nenáročné na prípravu aj na suroviny. Preto dúfam, že si ich zamilujete tak ako ja. ♡ Na 6-7 ks potrebujeme: 1 veľkú cviklu 1 vajíčko 3 lyžice mletých ovsených vločiek 1 kopcom lyžica hladkej špaldovej múky soľ čierne mleté korenie mletá rasca ( určite ju nevynechajte, kofty tak nadobudnú svoju špecifickú chuť ) kokosový olej Postup: Cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky a dáme ju variť do osolenej vriacej vody. Asi tak po 40minútkach, keď je cvikla už mäkká, odstavíme ju zo sporáka, scedíme prebytočnú vodu a počkáme kým vychladne.  Cviklu nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Pridáme ostatné sur...

Zelené krupoto

Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru,  výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡ Potrebujeme: ⦁ 250g jačmenných kŕup ⦁ 1ks menšiu cuketu ⦁ 1/2 póru ⦁ 1/4 zeleru ⦁ 1 lyžica kokosového oleja ⦁ kúsok masla ⦁ morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti Postup:  Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou.  Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu ...

Smotanové linguine

Dnes Vám prinášam tip na superrýchlu večeru.  Cestoviny...jednoduché na prípravu...už len obmieňať omáčky a máme neskutočné množstvo rôznych receptov. Dnes si pripravíme smotanovú omáčku dochutenú muškátovým orieškom, ktorý blahodárne pôsobí na náš tráviaci systém: podporuje chuť k jedlu, trávenie a dokonca zmierňuje nadúvanie. K takémuto druhu omáčky sa mi najviac hodili linguine (v taliančine ,,jazýčky´´). Sú to cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú širšie špagety. M ôžete však použiť aj iný druh cestovín - podľa vašej chuti, či špajzkových zásob . ♡ Na 2 porcie potrebujeme: 1/2 balíčka linguine (široké špagety) 1 petržlen 1 menšiu cibuľu  1 lyžica kokosového oleja 1 lactofree smotanu na varenie 15 dkg kvalitnej čerstvej morčacej šunky soľ, čierne mleté korenie štipku muškátového orieška (asi 1/4 lyžičky) Postup: Linguine si uvaríme podľa návodu na obale. Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Keď je cibuľka spražená,  pridáme nadrobn...