Falafel, cícerové guličky, je tradičný arabský pokrm. Dá sa jesť na veľa spôsobov. Arabi ich jedia v pitachlebe, v tortilla plackách, s humusom, so šalátom, či len tak s dipom. Nakoľko neobsahujú lepok, radia sa k potravinám vhodným aj pre celiatikov. A čo sa týka nás histaminikov, v zoznamoch HIT potravín je niekde cícer označený za nevhodný, inde však ako povolený. Musíte teda vyskúšať sami na sebe. Nemôžeme predsa jesť stále monotónne a preto si treba skúsiť obzvláštniť jedálniček. ♡
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky sušeného cíceru
- 1-2 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti)
- 1/2 cibule (alebo jednu malú)
- 1 až 2 lyžice kukuričnej stúhanky
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku morskej soli
- petržlenovú vňať (ak nemáme čerstvú tak 1lyžičku sušenej)
- 1/3 lyžičky drvenej rasce
- mleté čierne korenie
Postup:
- Cícer prepláchneme a na noc ho necháme namočený v čistej vode. Vodu som asi 2 krát vymenila (tesne pred tým ako som šla spať a potom skoro ráno).
- Cícer si pred prípravou ešte raz prepláchneme a uvaríme vo vode (cca 50-60minút). Ak je cícer mäkký zlejeme vodu (vodu však nevylievame! - využijeme ju neskôr ak by bola zmes na guľky príliš tuhá alebo z vody jednoducho spravíme polievku). Uvarený cícer dáme do mixéra a rozmixujeme (nemusí byť rozmixovaný úplne celý - ja nechávam aj malé kúsky cíceru).
- K rozmixovanému cíceru pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Poriadne premiešame a pridáme soľ, korenie, rascu, petržlenovú vňaťku, vajíčko, kukuričnú strúhanku a vypracujeme zmes (mne osobne sa zmes najlepšie vypracováva ručne, ale môžeme použiť aj varešku alebo kuch. robota).
- Zmes by mala byť lepivá aby sme z nej vedeli tvarovať guličky ( ak je príliš riedka pridáme strúhanku, ak príliš tuhá pridáme trocha vody, v ktorej sme ho varili). Zo zmesi následne tvarujeme guľky (z tohto množstva vyjde cca 18ks).
- Guľky môžeme vypražiť na oleji (budú síce chrumkavejšie), ale kto má rád zdravšiu verziu (ako ja ☺) dáme si ich na pekáčik, pokvapkáme olejom a šup s nimi do rozohriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút.
- Falafel môžeme servírovať na mnoho spôsobov. Ja som si k nemu spravila opekané zemiačky a tzaziky díp...to bola mňamka!
Komentáre
Zverejnenie komentára