Preskočiť na hlavný obsah

Makovec


http://vyvazenezdravi.cz/mleko-mlecne-produkty-i-zdravi-kosti-intolerance
Keď som zistila, že vrámci HIT je mak v povolených potravinách neskutočne som sa potešila. Nielenže mak milujem - šúľance,koláče, bábovky, muffiny,... Ale má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Hnevá ma, že veľa internetových či literárnych zdrojov uvádza, že hlavným zdrojom vápnika v ľudskej potrave je mlieko a mliečne výrobky. Prečo je to tak? Veď MAK obsahuje viac vápnika ako mlieko, a to viac ako 10násobne! Prečo si teda mak v našich hamkách nedopriať častejšie?

Vo veľa receptoch ma však odrádzalo množstvo vajíčok a šľahanie bielkov. Áno, som v tomto trochu lenivá, takže hľadala som niečo na spôsob ,,zmiešaš a máš´´ a plus ešte o čosi zdravšie! Preto som vymýšľala, vylepšila a toto je výsledok. ♡


Potrebujeme:

  • 1,5 hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček pomletého maku
  • 1 vajíčko
  • 1 prášok do pečiva ( ja som dala s vínnym kameňom)
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 vanilínový trstinový cukor
  • štipka soli
  • štipku strúhaného zázvoru - dodá šmrnc ☺
  • 1/2 až 3/4 hrnčeka mlieka (ja som dala LaktoFree mliečko)

Postup: 

  1. Najprv si do misky preosejeme múku s práškom do pečiva a zamiešame všetky suché ingrediencie.
  2. Pridáme zázvor, vajíčko a trošku mlieka.
  3. Miešame (najlepšie kuchynským robotom). Pridávame mlieko a vypracujeme cesto.
  4. Cesto dáme do vymastenej, vysypanej formy (alebo použijeme papier na pečenie). Ja som dala tortovú formu, ale môžete použiť menší pekáčik alebo si zmes naplniť do muffinového plechu. 
  5. Pečieme na 160 stupňov cca 45 minút. Skontrolujeme špáradlom či je makovec upečený aj v strede.
Pre našich najdrahších (nebudeme ich predsa týrať histaverziou) môžeme poliať makovec čokoládovou polevou ( kúsky čokolády a trošku mlieka dáme do hrnčeka a šup do mikrovlnky). My si však dáme makovec s maslom, medom alebo len taký suchý k čajíku. Príjemné histamlsanie. ☺







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cviklové kofty

Inšpiráciou ku všetkým tipom placiek, placičiek a zeleninových koftičiek bola a stále je moja obľúbená reštaurácia - Govinda . Je to miesto, kde je obedovať pre mňa vždy zážitkom a neskutočnou inšpiráciou. Tieto kofty som preto musela zaradiť do jedálnička a aj keď nemám originálny recept, chutia takmer ma nerozoznanie od tých "govindových". Navyše sú nenáročné na prípravu aj na suroviny. Preto dúfam, že si ich zamilujete tak ako ja. ♡ Na 6-7 ks potrebujeme: 1 veľkú cviklu 1 vajíčko 3 lyžice mletých ovsených vločiek 1 kopcom lyžica hladkej špaldovej múky soľ čierne mleté korenie mletá rasca ( určite ju nevynechajte, kofty tak nadobudnú svoju špecifickú chuť ) kokosový olej Postup: Cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky a dáme ju variť do osolenej vriacej vody. Asi tak po 40minútkach, keď je cvikla už mäkká, odstavíme ju zo sporáka, scedíme prebytočnú vodu a počkáme kým vychladne.  Cviklu nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Pridáme ostatné sur...

Zelené krupoto

Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru,  výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡ Potrebujeme: ⦁ 250g jačmenných kŕup ⦁ 1ks menšiu cuketu ⦁ 1/2 póru ⦁ 1/4 zeleru ⦁ 1 lyžica kokosového oleja ⦁ kúsok masla ⦁ morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti Postup:  Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou.  Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu ...

Smotanové linguine

Dnes Vám prinášam tip na superrýchlu večeru.  Cestoviny...jednoduché na prípravu...už len obmieňať omáčky a máme neskutočné množstvo rôznych receptov. Dnes si pripravíme smotanovú omáčku dochutenú muškátovým orieškom, ktorý blahodárne pôsobí na náš tráviaci systém: podporuje chuť k jedlu, trávenie a dokonca zmierňuje nadúvanie. K takémuto druhu omáčky sa mi najviac hodili linguine (v taliančine ,,jazýčky´´). Sú to cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú širšie špagety. M ôžete však použiť aj iný druh cestovín - podľa vašej chuti, či špajzkových zásob . ♡ Na 2 porcie potrebujeme: 1/2 balíčka linguine (široké špagety) 1 petržlen 1 menšiu cibuľu  1 lyžica kokosového oleja 1 lactofree smotanu na varenie 15 dkg kvalitnej čerstvej morčacej šunky soľ, čierne mleté korenie štipku muškátového orieška (asi 1/4 lyžičky) Postup: Linguine si uvaríme podľa návodu na obale. Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Keď je cibuľka spražená,  pridáme nadrobn...