Preskočiť na hlavný obsah

Žitno-mrkvový chlebík


Po polroku prísneho dodržiavania hista diéty, som konečne objavila zázrak v podobe psyllia. Táto prírodná vláknina je tajomstvom výborného pečiva bez droždia, bez jogurtu, cmaru či iných zakázaných prísad, vďaka ktorým je pečivo vnútri mäkké a na povrchu krásne chrumkavé, presne tak ako to máme radi. ♡




Potrebujeme:

  • 300g žitnej múky
  • 150g špaldovej celozrnnej múky
  • 1ks veľká mrkva
  • 3 lyžice psyllia
  • 500ml vody
  • 2 lyžičky sezamových semienok
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňaťky
  • 1/2 lyžičky mletej rasce (na posypanie)

Postup:

Pred upečením.
  1. Do väčšej misy si preosejeme obe múky so sódou bikarbónou. Primiešame soľ, cukor, semienka a petržlenovú vňaťku.
  2. Do ďalšej misky dáme psyllium a zalejeme ho vodou. Poriadne premiešame a počkáme, kým nám zmes nezhustne (vytvorí sa hmota konzistenciou podobná detskej výžive). Do nej následne primiešame najemno nastrúhanú mrkvu. 
  3. Psylliovú hmotu primiešame k múkovej zmesi a miesime. Samozrejme môžeme aj ručne, ja som však využila kuchynského robota (hlavicu na hnietenie). 
  4. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý položíme na pekáčik vystlaný papierom na pečenie. Vrch bochníka prekrojíme (spravíme krížik alebo hviezdičku) a posypeme mletou rascou.
  5. Chlebík pečieme na 180 stupňov približne 60-70minút. Kontrolujeme špáradlom, či je chlebík hotový.
  6. Po upečení chlebík vyberieme z rúry na mriežku, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
    Po upečení.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cviklové kofty

Inšpiráciou ku všetkým tipom placiek, placičiek a zeleninových koftičiek bola a stále je moja obľúbená reštaurácia - Govinda . Je to miesto, kde je obedovať pre mňa vždy zážitkom a neskutočnou inšpiráciou. Tieto kofty som preto musela zaradiť do jedálnička a aj keď nemám originálny recept, chutia takmer ma nerozoznanie od tých "govindových". Navyše sú nenáročné na prípravu aj na suroviny. Preto dúfam, že si ich zamilujete tak ako ja. ♡ Na 6-7 ks potrebujeme: 1 veľkú cviklu 1 vajíčko 3 lyžice mletých ovsených vločiek 1 kopcom lyžica hladkej špaldovej múky soľ čierne mleté korenie mletá rasca ( určite ju nevynechajte, kofty tak nadobudnú svoju špecifickú chuť ) kokosový olej Postup: Cviklu očistíme, nakrájame na väčšie kocky a dáme ju variť do osolenej vriacej vody. Asi tak po 40minútkach, keď je cvikla už mäkká, odstavíme ju zo sporáka, scedíme prebytočnú vodu a počkáme kým vychladne.  Cviklu nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Pridáme ostatné sur...

Zelené krupoto

Jačmenné krúpky- minimum kalórii, minimum cukru,  výživné, zdravé, podporujú trávenie, upravujú hodnotu glykémie v krvi, znižujú vysoký cholesterol, vhodné pri redukčných diétach. Prosto úžasná potravina, len škoda že sa na ňu v bežných jedálničkoch zabúda. Čo tak spojiť krúpky s niečím fajnovým ako je cuketka, pórik a zeler? Tak vyskúšajme...♡ Potrebujeme: ⦁ 250g jačmenných kŕup ⦁ 1ks menšiu cuketu ⦁ 1/2 póru ⦁ 1/4 zeleru ⦁ 1 lyžica kokosového oleja ⦁ kúsok masla ⦁ morská soľ, šafrán, čierne mleté korenie, korenie podľa chuti Postup:  Krúpy si prepláchneme a dáme ich variť do osolenej vody. Počas varenia sledujeme, či netreba podlievať vodou.  Kým sa nám krúpky varia, do druhého hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a spražíme na ňom nastrúhaný zeler a nakrájaný pór na kolieska. Chvíľku popražíme a podlejeme vodou (prípadne ak máme vývarom). Pridáme soľ, čierne mleté korenie a korenie podľa chuti. Po 5 minútkach pridáme nadrobno nakrájanú cuketu ...

Smotanové linguine

Dnes Vám prinášam tip na superrýchlu večeru.  Cestoviny...jednoduché na prípravu...už len obmieňať omáčky a máme neskutočné množstvo rôznych receptov. Dnes si pripravíme smotanovú omáčku dochutenú muškátovým orieškom, ktorý blahodárne pôsobí na náš tráviaci systém: podporuje chuť k jedlu, trávenie a dokonca zmierňuje nadúvanie. K takémuto druhu omáčky sa mi najviac hodili linguine (v taliančine ,,jazýčky´´). Sú to cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú širšie špagety. M ôžete však použiť aj iný druh cestovín - podľa vašej chuti, či špajzkových zásob . ♡ Na 2 porcie potrebujeme: 1/2 balíčka linguine (široké špagety) 1 petržlen 1 menšiu cibuľu  1 lyžica kokosového oleja 1 lactofree smotanu na varenie 15 dkg kvalitnej čerstvej morčacej šunky soľ, čierne mleté korenie štipku muškátového orieška (asi 1/4 lyžičky) Postup: Linguine si uvaríme podľa návodu na obale. Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nasekanú cibuľku. Keď je cibuľka spražená,  pridáme nadrobn...