Po polroku prísneho dodržiavania hista diéty, som konečne objavila zázrak v podobe psyllia. Táto prírodná vláknina je tajomstvom výborného pečiva bez droždia, bez jogurtu, cmaru či iných zakázaných prísad, vďaka ktorým je pečivo vnútri mäkké a na povrchu krásne chrumkavé, presne tak ako to máme radi. ♡
Potrebujeme:
- 300g žitnej múky
- 150g špaldovej celozrnnej múky
- 1ks veľká mrkva
- 3 lyžice psyllia
- 500ml vody
- 2 lyžičky sezamových semienok
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňaťky
- 1/2 lyžičky mletej rasce (na posypanie)
Postup:
Pred upečením. |
- Do väčšej misy si preosejeme obe múky so sódou bikarbónou. Primiešame soľ, cukor, semienka a petržlenovú vňaťku.
- Do ďalšej misky dáme psyllium a zalejeme ho vodou. Poriadne premiešame a počkáme, kým nám zmes nezhustne (vytvorí sa hmota konzistenciou podobná detskej výžive). Do nej následne primiešame najemno nastrúhanú mrkvu.
- Psylliovú hmotu primiešame k múkovej zmesi a miesime. Samozrejme môžeme aj ručne, ja som však využila kuchynského robota (hlavicu na hnietenie).
- Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý položíme na pekáčik vystlaný papierom na pečenie. Vrch bochníka prekrojíme (spravíme krížik alebo hviezdičku) a posypeme mletou rascou.
- Chlebík pečieme na 180 stupňov približne 60-70minút. Kontrolujeme špáradlom, či je chlebík hotový.
- Po upečení chlebík vyberieme z rúry na mriežku, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
Po upečení.
Komentáre
Zverejnenie komentára